• nl
 • 27-03-2013

  Eurocommissaris Kroes ontvangt rapport Valpreventie

  SPRINTEUfoto

   

  Eind december 2012 overhandigde een Europese onderzoeksgroep aan Eurocommissaris Neelie Kroes een rapport over valpreventie, dat onder andere door SPRINT is geschreven. Het rapport valt midden in de Brusselse discussie hoe de nationale en Europese zorgkosten in de mand te krijgen. Preventie is daarbij het toverwoord. Inzet van nieuwe ICT-applicaties het hulpmiddel. 

  Uit recente cijfers blijkt dat ongeveer één op drie van de thuiswonende ouderen één maal per jaar valt. Eén derde onder hen valt zelfs meerdere keren. Onder bewoners van een woonzorgcentrum zijn die cijfers nog hoger: ongeveer 50 tot 70% valt minstens 1 keer per jaar.  Volgens onderzoeker Bart Verkerke van SPRINT biedt het rapport kansen de valproblematiek bij ouderen effectief aan te pakken.

  ‘In het rapport geven we een overzicht aan mogelijke ICT-applicaties die kunnen worden ingezet om valpreventie te realiseren. Denk aan de inzet van serious gaming tools. Maar nog belangrijker: het rapport gaat ook in hoe ouderen te motiveren valpreventie serieus te nemen. De actieve medewerking en inbreng van de oudere zelf en zijn omgeving zijn van essentieel belang voor het slagen van valpreventiemaatregelen.

  Het rapport sluit nauw aan bij de zienswijze van Neelie Kroes, die de Digitale Agenda van de Europese Commissie bestiert.  ‘Een hoger eigen risico of behandelingen uit het pakket halen bieden geen soelaas om zorgkosten terug te dringen, meent de Eurocommissaris in een interview in het Financieel Dagblad. Kroes: ‘Door slimme innovatie met ICT houden we de zorg betaalbaar, worden we gezond en actief ouder, en stimuleren we de economie.’

  Bart Verkerke:  ‘Hopelijk zien we onze aanbevelingen uit het valpreventierapport terug in Europees beleid. Ik heb er vertrouwen in.’

  Lees het rapport Action Plan for Personalized health management, starting with a Falls Prevention Initiative