WP’s project INPUT
WP8: patiententraining.
Coordinatoren: Prof. Dr. C. (Corry) van der Sluis, Dr. R. (Raoul) Bongers en Dr. A. (Alessio) Murgia, Universitair Medisch Centrum Groningen: Afdeling Revalidatiegeneeskunde, Nederland.
Het doel van dit WP is het ontwikkelen van een computerspel waarmee gebruikers vier vrijheidsgraden in een handprothese tegelijk leren aan te sturen. Alhoewel de aansturing van INPUT natuurlijk en intuïtief is in zoverre dat fantoombewegingen van ledematen onmiddellijk overeenkomen met de prothesebewegingen, hebben patiënten die een amputatie van een ledemaat hebben ondergaan toch training nodig om de spieractivering in hun fantoomledemaat te herstellen. In het huidige project wordt een computerspel gebruikt om de gebruiker te leren geschikte myosignalen te produceren zodat het gelijktijdige proportionele protheseaansturingsapparaat passende bewegingen genereert (b.v. soorten handgrip en grip van andere aangedreven gewrichten) in de prothese.
De hoofddoelen in het huidige werkpakket zijn:
- de ontwikkeling van een revalidatiespel op de computer, waarin een avatar aangestuurd wordt met behulp van algoritmes die gebruikt worden bij de gelijktijdige en proportionele aansturing van een handprothese
- bepalen van optimale soorten feedback om de aansturing van de avatar in het revalidatiespel te leren
- vaststellen of het computerspel leidt tot betere aansturing van de prothese dan conventionele prothesetraining, waarin gebruik wordt gemaakt van een set ADL-taken in een laboratorium.
WP9: klinische testen.
Coordinatoren: Prof. Dr. C. (Corry) van der Sluis, Dr. R. (Raoul) Bongers en Dr. A. (Alessio) Murgia, Universitair Medisch Centrum Groningen: Afdeling Revalidatiegeneeskunde, Nederland.
De huidige stand van zaken in de praktijk op het gebied van prothesen is dat een verscheidenheid aan vragenlijsten en testen wordt gebruikt om het gebruik van de verschillende prothesetypes te evalueren (Deijs et al, ter publicatie aangeboden; Van der Niet et al, 2010; 2014). Vragenlijsten concentreren zich meestal op de tevredenheid van de gebruiker of op de prestatiecapaciteit bij het gebruik van de prothese, terwijl de meeste testen een specifiek aspect van de gebruikswijze evalueren. Het is belangrijk voor het huidige project dat er geen testen bestaan die expliciet ontworpen zijn voor de evaluatie van gelijktijdige proportionele aansturing van een hand met meerdere vrijheidsgraden.
De hoofddoelstellingen van het huidige werkpakket zijn:
- het ontwikkelen van een test om de prestatie, de cognitieve belasting en de kwaliteit van bewegingen te meten met gebruik van het gelijktijdige proportionele protheseaansturingsapparaat
- het ontwikkelen van een systeem om activiteiten van de prothese te volgen bij het uitvoeren van ADL-taken in een laboratorium, onder andere de grippatronen en het openen/dichtknijpen van de hand en de gebruikte pols-, elleboog- en schouderstand
- het testen van de voortgang van het gelijktijdig protheseaansturingsapparaat in vergelijking met de huidige stand van de techniek wat betreft aansturingsalgoritmes van prothesen met meerdere vrijheidsgraden bij ADL-taken.