• nl
 • en
 • Orthese voor kraakbeen-aangroei

  Slijtage van de knie is tot nu toe niet te genezen. Kraakbeenherstel zou niet mogelijk  zijn, ook niet na een langdurige periode van ontlasten. Een knieprothese is de enige behandelmogelijkheid.  Dit is echter een ingrijpende operatie en de levensduur van een dergelijk prothese is beperkt.

  Gepatenteerde orthese voor kraakbeen aangroei

  Gepatenteerde orthese voor kraakbeen aangroei

  Aan het UMC Utrecht is onlangs bewezen, dat herstel van kraakbeen wel degelijk mogelijk is. Behalve het ontlasten van de knie is ook bewegen van de knie vereist. Met een speciale fixateur extern, die de knie volledig ontlast en beweging maximaal mogelijk maakt, blijkt na drie maanden bijna volledig herstel van kraakbeen te zijn opgetreden.

  Het doel van dit project:

  Doel van het project is het realiseren van een knie-orthese concept, die de knie dusdanig kan ontlasten dat kraakbeenherstel optreedt. Het is bedoeld voor patiënten met kraakbeenproblemen die de orthese moeten gebruiken voor een periode van minimaal 3 maanden tijdens alle dagelijkse activiteiten.

  Het prototype, moet het als eerste worden getest op comfort. Daarna wordt het op werking getest in een klinische pilot. Als het succesvol lijkt te zijn, wordt het getest door een grote groep patiënten.

  Video's: huidige behandelmethode en prototypetest nieuwe methode

  Samenwerking

  Projectleider(s):
  G.J. (Bart) Verkerke, UMCG/  R. (Roel) Kuijer, UMCG

   

  Ontwerp prototype en contact industrie:
  G.J. (Bart) Verkerke, UMCG

   

  Partner:
  OIM Orthopedie

   

  Klinische testen:
  S.K. (Sjoerd) Bulstra, UMCG

   

  Contact:
  Secretariaat SPRINT, UMCG

  Referenties